O projektu

Kao umetnice, koje idu istraživačkim putevima, sastale smo se u Bremenu i u geografskoj zbrci linija krojnih lista modnog magazina Burdamoden otkrile istorijske, kulturne i lične životne projekte žena iz Nemačke i bivše Jugoslavije.

Uprkos različitim političkim sistemima, jezicima, kulturnim krugovima, kulturnim svakodnevicama i ličnostima, ove žene se još od 80ih godina kreću - po krojnim listovima modnog časopisa Burdamoden u okruženju zajedničkih simbola i orijentacija očitovanih u vidu gotovog komada odeće, njegovim nošenjem, privlačenjem niti sećanja, ostavljanjem tragova, predstavljajući neočekivano mesto preseka dveju kulturnih svakodnevica. Njihovi ormari sa odećom jesu arhivi proživljenih priča i dokumenti vremena, koji su iz bala materijala pod vrhovima njihovih prstiju krojeni, izmenjeni, oživljeni u materijal za razgovor i sadrže važne događaje, veze i biografske markere njihovih indiuvidualnih životnih krojnih lista.

Prateći koordinate krojnih lista modnog magazina Burdamoden na svilenoj niti stigle smo do tri žena iz Bremena i sedam žena iz Beograda, komada odeće koje su one same sašile i njihovih realnih mesta događanja vezanih za šivenje.

Svaki »materijal za razgovor« realizovan je u obliku intervjua sa uvek istim pitanjima i zabeležen je rečju, zvukom i slikom. U intervjuima žene opisuju stvaralački proces u kojem se u kontinuiranom procesu realnost oblikuje njihovim šivaćim mašinama.Angela Ljiljanić,
rođena 1977. u Bad Ojnhauzenu/ Nemačka; diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti (HfK) u Bremenu; živi i radi kao slobodna umetnica između Beograda i Bremena.

Mirjam Dumont,
Mirjam Dumont, rođena 1974. u Majncu, Nemačka; studirala germanistiku i teatrologiju na Univerzitetu Fridrih Aleksandar, diplomirala grafički dizajn na Fakultetu likovnih umetnosti (HfK) u Bremenu.
Radi kao slobodna umetnica u oblasti grafike i ilustracije; takođe realizuje sopstvene umetničke projekte.